Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) : Pemeriksaan Kesihatan Pelatih Belum Diwajibkan

Pemeriksaan kesihatan secara mandatori untuk semua pelatih sebelum memasuki Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) masih belum diwajibkan, kata Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara, Datuk Abdul Hadi Awang Kechil.Menurut beliau, buat masa ini, pihaknya masih menggunakan prosedur sedia ada iaitu membuat pemeriksaan secara berkala ke atas peserta yang dikenalpasti mempunyai masalah kesihatan.

‘‘Tiada sebarang keputusan dibuat untuk mewajibkan semua peserta menjalani pemeriksaan kesihatan sebelum menyertai PLKN. Mereka cuma dikehendaki mengisytiharkan tahap kesihatan masing-masing di dalam borang yang disediakan.

‘‘Pelaksanaan pemeriksaan kesihatan secara mandatori perlu dibincang dengan Kementerian Kesihatan terlebih dahulu dan kita tidak boleh ubah sistem secara tergesa-gesa,” katanya.

Isu kesihatan dalam PLKN kembali hangat diperkatakan selepas seorang peserta di Guar Chenderai, Padang Besar, Abdul Malik Ishak, 18, ditemui mati kira-kira pukul 5.40 pagi semalam.

Abdul Hadi berkata, pihaknya memang sedih dan kecewa dengan apa yang berlaku tetapi segala peraturan yang ditetapkan telah dipatuhi termasuk dalam hal pemeriksaan kesihatan ke atas pelatih.

Jelas beliau, nama Abdul Malik juga memang tersenarai untuk menjalani pemeriksaan doktor yang sepatutnya dilakukan semalam, namun dia sudah meninggal dunia beberapa jam lebih awal sebelum pemeriksaan itu.

‘‘Tidak ada sebarang prosedur yang tidak dipatuhi malah dalam tempoh dua minggu ini belum ada sebarang aktiviti lasak dilakukan di semua kem kecuali senaman pagi.

‘‘Tempoh ini masih merupakan program suaikenal dengan peserta lain serta para jurulatih, tetapi malangnya kematian berlaku,” katanya.

Kata beliau, pihak keluarga allahyarham juga tidak menunjukkan reaksi tidak puas hati atau mahu menyalahkan PLKN ekoran kematian anak mereka dan reda menerima kematian itu.

Sementara itu, Abdul Hadi berkata, 17 pelatih PLKN yang terlibat dengan pergaduhan di Kem Tasik Chini, Pahang baru-baru ini sudah dihantar semula ke pusat latihan mulai semalam.

‘‘Polis dan pihak kami menggunakan pendekatan atau kaedah mendidik mereka yang terlibat dengan memberitahu apa yang mereka lakukan itu tidak betul dan salah.

‘‘Pergaduhan yang berlaku secara spontan itu telah membawa kesan lebih positif apabila mereka dilihat lebih rapat malah tidak sabar untuk menyambung semula latihan di PLKN,” katanya.

(Sumber :  Bernama)

* * * * Untuk Post Baru dan Informasi Terkini, Sila Klik :

http://www.bumigemilang.com/

******************************************************


Advertisements
This entry was posted in Khidmat Negara / PLKN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s